Yunanistan Başbakanı Çipras, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, euro kullanan 19 ülkenin katıldığı 'acil zirve'de Yunanistan'ı kurtarma planında uzlaşmaya varıldı.
AĞIR PAKET
Belçika'nın başkenti Brüksel'de 16 saat süren Yunanistan zirvesinin anlaşmayla sonuçlandı. Atina ile yapılan üçüncü kurtarma paketinde ağır şartlar olduğu belirtiliyor.
DOLAR VE EURO FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
TWİTTER'DAN DUYURDU
Tusk'ın sözcüsü Proben Aaman da Twitter'dan attığı mesajda, "Avrupa Konseyi Başkanı, 'uzlaşma teklifi'yle büyük zirveyi tekrar topladı" yazdı. Gizlilik şartıyla konuşan kaynak, "Şimdi 19 ülkeye sunulacak dört taraflı bir anlaşma sağlandı" ifadesini kullandı.
ÖNEMLİ NOKTA
Fakat yine gizlilik şartıyla konuşan bir Yunan hükümet yetkilisi, "teklifte hâlâ çözülmesi gereken noktalar olduğunu" söyledi.
BİR MESAJ DA RUM KESİMİ'NDEN
Güney Kıbrıs hükümeti sözcüsü de, Twitter hesabından, "Bir anlaşmaya varıldı gibi görünüyor" mesajını paylaştı.
TOPLANTI SONRASI İLK AÇIKLAMA
Eurogroup Başkanı Jeroem Dissjelboem anlaşmadan sonra, açıklama yapıp basından gelen soruları da yanıtladı.
Eurogroup Başkanı, " Yunanistan'ı yeniden rayına oturtmak için çaba gösterdik. Zirve boyunca anlaşma sağlandı. Ve anlaşma metnine bakıldığında bazı konuları göreceksiniz. Yunanistan meclisi önemli konularda çalışacak. Yunan Meclisi'nin onayı gerekecek. Üye devletler işbirliği içinde çalışacak. Yunanistan'ın tekliflerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Borç ve finansman konusuda anlaşma içinde yer alıyor. Ve bir form oluşturulacak. Varlıklar bu fona transfer edilecek.
ÇİPRAS: BÜYÜK MÜCADELİ VERDİK
Yunanistan başbakanı Çipras anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, "Büyük mücadele verdik, önümüzde zorlu kararlar var. Mali tıkanma ve bankacılık sisteminde çöküşü engelledik. Borcu yeniden yapılandırmayı başardık, büyümeye dönebilmemiz için, bütün avrupaya onur mesajı gönderdik." dedi.
"ÖZELLEŞTİRME OLABİLİR"
Özelleştirme Yoluyla olabilir. Bu para borcun azaltılması için kullanılacak. Önümüzdeki zorlu konulardan bir tanesi de bankalar olacak. Ve bu para da bankaların sermayelerini sağlayamaya çalışacak.
Birkaç saat uyuduktan sonra yine toplantıya gideceğiz. Yunan Meclisi'nin onayı gerekiyor bunun için. Ve bu gerçekleştikten sonra Çarşamba günü Eurogroup çağrısı olacak. Ulusal meclisler de bunu oylayacaklar."
SYRIZA'NIN ZITTI BİR ANLAŞMA
"Yunan hükümetinin bu haliye anlaşmayı onaylayamayacağı gibi yorumlar var buna ne diyorsunuz?" sorusuna, " SYRIZA'nın zıttı bir anlaşma gibi bu. Şu anda çok erken hangi yöne gider bilemiyoruz bu tartışma" yanıtını verdi.
MERKEL: OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI YAPACAĞIZ
Toplantı sonrasında Almanya Başbakanı Angela Merkel de konuştu.
Merkel, "Siyasi bir karar ortaya çıktı. Bu kararda da bir programdan söz ediyoruz. Yunanistan IMF programından sonra 2016'dan sonra Temmuz'un 15'ine kadar da önemli adımların atılması gerekiyor diye konuşuldu. Yunanistan'ın atması gereken adımlar var.
"EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞECEK"
Emeklilik sisteminin değiştirilmesi ve mevcut mali politikada yapılması gereken değişiklikler ve önümüzdeki süreçte bankaların çalışmala devam edebilmesi için bunun yanısıra Çarşamba gününe kadar Yunanistan parlamentosunun onaylaması gereken adımlar var. Bundan sonra da kendi meclislerimiz süreci başlatacaklar. Bundan sonraki süreçte de Eurogroup bunu ele alacak. Resmi anlaşma o zaman yürürlüğe girecek.
ALMANYA OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK
Biz de o zaman Alman Parlamentosunu olağanüstü toplantıya çağıracağız. Bundan sonraki süreçte önemli değişiklikler yapmak gerekiyor" dedi.
50 MİLYAR EUROLUK FON
"87 milyarlık bir rakam söz konusu burada sürdürülebilirlik nasıl yapılır ona baktık. 50 milyar euroluk bir fon konusunda anlaşmaya varıldı. Bu fondan elde edilen gelir de ki AB yönetimi denetimi altında olacak bu. Bu fonun bir kısmı borcun azaltılması için kullanılacak. Bir kısmı da doğrudan yatırıma harcanacak.
ÖZELLEŞTİRME VURGUSU
Özelleştirme konusunda elimizde olan en iyi imkanları kullanarak mümkün olan en iyi geliri elde etmeyi hedefliyoruz. Geçmişte de daha önce gördük. Burada önemli olan uygulamadır. Bu süreçtede kurumlar normal işlemeye başlamalı. Yunanistan'da başlayanlar da diğer ülkelerde yaşananlara paralel. İnsani bir kriz var. Yunan hükümetine biz de yardım etmek istiyoruz. Şubat ayında kabul edilen bazı yasalar vardı. Ve bu yasalardan da geri adım atılması gerekecek.
"PARA BANKALARA GİDECEK"
Paranın önemli bir kısmı bankaların sermayelendirmesi için kullanılacak. Son birkaç ayda zorluk yaşanmıştı biliyorsunuz. Avrupa geneline baktığınızda belli bir miktar büyüme gerçekleşmiş ve bu büyüme gerçekleşmişti."
PİYASALAR SEVİNDİ
Yunanistan konusunda Euro Bölgesi liderlerinin anlaşmaya vardığı haberinin ardından borsa yükseldi, döviz sepeti son bir ayın en düşüğüne geriledi.
Anlaşmanın sağlandığına ilişkin haberin ardından avro/dolar paritesi 1,12 sınırına kadar yükselirken, yurt içinde ise Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi 83.000 puanın üzerine çıktı, döviz sepeti 2,8059 ile son bir ayın en düşüğüne geriledi.
BORSAYA İYİ GELDİ
Güne yatay başlayan BIST 100 endeksi 82.529,57 puana kadar geriledikten sonra gelen Yunanistan ile ilgili anlaşmanın sağlandığı haberi ile yükselişe geçerek 83.374,19 puana kadar çıktı. BIST 100 endeksi şu dakikalarda cuma günü kapanışına göre yaklaşık yüzde 0,70 yükselişle 83.360 puan seviyelerinde dengelendi.
DÖVİZ GERİLEDİ
Dolar/TL Yunanistan haberinin ardından 2,6514'e kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 2,6540'dan alıcı buluyor. Avro/TL ise pariteye bağlı olarak 2,9715'e çıktıktan sonra 2,96 seviyelerine geriledi. Döviz sepeti de 2,8059'a kadar gerileyerek 2 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra şu dakikalarda 2,8070 seviyelerinde bulunuyor.
UZMAN GÖRÜŞÜ
Analistler, Yunanistan belirsizliğinin ortadan kalkmasının ardından yurt içinde bugün başlayacak koalisyon görüşmelerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Haberler.com
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.