AKP'nin, 'çözüm süreci ile ilgili araştırma komisyonu önergelerinin birleştirilmesi' isteği, iktidar ve muhalefet arasında yeni bir gerilime yol açtı. CHP önergeyi geri çekmek isteyince Meclis'te sert tartışmalar yaşandı. CHP ve MHP'li 100 milletvekili başkanlık kürsüsüne yürüdü. Başkanlık kürsüsünü işgal eden vekiller, görüşmenin yapılmasını istemedi.
Kriz,CHP'nin toplumsal mutabakat komisyonu önergesine 20 AKP'limilletvekilinin imza atmasıyla başladı.
AKP, çözüm süreciyle ilgili verdiği komisyon önergesinin, daha önce bu konuda önergeleri olan CHP ve BDP önergeleriyle birleştirilerek, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesini istedi.
AKP'DEN CHP ÖNERGESİNE 20 İMZA
AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, ''AKP, CHP ve BDP'nin önergelerinin birleştirilerek görüşülmesinde CHP önergeden imzasını çekerse ne olur?'' sorusuna, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının Mart ayında verdiği önergeye kendilerinin de 20 milletvekiliyle imza koyduklarını belirterek, ''CHP imzasını çekse bile önerge düşmeyecek'' yanıtını verdi. Aydın, kurulacak komisyonunun adının ne olacağını Meclis Başkanlığı'nın takdir edeceğini ifade etti. Kurulacak komisyonun 17 milletvekilinden oluşacağını, AKPye 10, CHP'ye 4, MHP'ye 2, BDP'ye bir milletvekili düşeceğini anlatan AKP Grup Başkanvekili, salt çoğunluğu sağlamanın komisyonun çalışmalarını yürütebilmesi için yeterli olacağını kaydetti. Çözüm süreciyle ilgili olarak Meclis'in ve siyasi parti gruplarının desteğini almak istediklerini de belirten Aydın, ''Bu konudaki tavrımız, sorunun çözümü konusunda ne kadar samimi olduğumuzu gösteriyor. O nedenle CHP'nin önergesine imza bile koymakta bir beis görmüyoruz'' dedi.
CHP'NİN ÖNERGESİ
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun 4 Mart tarihinde verdiği önerge şöyleydi: "Yaklaşık otuz yıldır Türkiye’nin gündemini meşgul eden kanlı çatışmalı ortama sebebiyet veren olay ve olguları araştırmak; toplumu kutuplaştıran, toplumsal barışı dinamitleyen, ülke kaynaklarını heba ettiren ve en önemlisi de yurttaşlarımızın yaşamına mal olan bu sürecin son bulması için çözüm yollarını araştırarak TBMM’ye bu bağlamda öneriler sunulması maksadıyla Toplumsal Barışı Bozan Olayları Araştırma ve Çözüm Yolları bulma amacıyla Anayasa’nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereği, Meclis araştırması açılmasını arz ederiz."
SUÇ ORTAĞI ARIYORSUNUZ
AKP’nin tavrı Genel Kurul’da sert tartışmalara neden oldu. CHP’lilerin yanı sıra MHP yönetimi de “Açıkça hiledir” diyerek AK Parti’yi eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, “Biz size kendimizi alet ettirmeyiz. Ali Cengiz oyunu var. Seninle beraber olmak istemiyorum, zorla mı sokacaksın adımı oraya. Bu ne yüzsüzlüktür. Hileyle olmaz bu işler” dedi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, “TBMM çatısı altında bugüne kadar görülmemiş hileyle karşı karşıyayız. Belli ki burada suç işliyorsunuz, kendinize suç ortağı arıyorsunuz” dedi. CHP’liler, “Meclis önerge hırsızlığını da gördü. Ahlaksızlık yapıyorsunuz” diye tepki gösterdi.
AKP-BDP OYLARI
Usul tartışması açan Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, AKP'li ve BDP’lilerin oylarıyla CHP’nin önergesini düşürmeyip birleştirince gerilim tırmandı. İnce, “Bundan sonrası zorbalık olur. Zorbalığa zorbalıkla karşılık veririz. Bunu görüştürmeyeceğiz” derken, CHP milletvekilleri de Başkanlık Divanı’nı işgal etti. Verilen aranın ardından CHP’nin istediği oldu. Yakut, önergeyi AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ve 20 arkadaşının talebi olarak işleme aldı.
KILIÇDAROĞLU: ŞEYTANCA
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, “Bizim önergemizi değiştirerek kendi amaçları için kullanmak istiyorlar. Şeytanca bir oyun. Kendilerinin görüşü var ve bu görüşten niye korkuyorlar? AKP, ikiyüzlü politikasının tipik bir örneğini Genel Kurul’da gösterdi. İnsanda biraz utanma olur” dedi. Görüşmelerde hükümete ağır eleştiriler yöneltildi.
ÖCALAN’IN MUAVİNİ
CHP’li Muharrem İnce, “Bu, TBMM-PKK görüşmesinin adını koymaktır. Öcalan’ın muavini konumuna geleceksiniz. Bu devlet Silivri’de milletvekillerini kaçma şüphesi var diye tutuyor. Siz şimdi PKK’lı teröristleri nasıl sınır dışına kaçıracağınızı tartışıyorsunuz” dedi.
İKİ PARTİ TERK ETTİ
MHP’li Şandır “Şimdi terörün kucağına oturdunuz. Kaldırdığınız parmaklarla PKK’nın taleplerine evet diyorsunuz” derken, MHP’li Vural da Atalay için “Yıkımdan sorumlu bir bakan. Sadece bakmış, ne biliyor, ne görüyor. Talep İmralı’dandır, bu önergenin altında İmralı canisinin parafı vardır” diye konuştu. Vural’ın “Sizi PKK ile baş başa bırakıyoruz” sözüyle birlikte MHP’liler Meclis’i terk etti. İnce’nin “Biz sizlerin günahına ortak olmayacağız, sizleri baş başa bırakıyoruz” sözleriyle de CHP’liler Genel Kurul’dan ayrıldı. CHP ve MHP sıralarının boş kaldığı salonda AKP ve BDP’lilerin oylarıyla komisyon kuruldu.
İFTİRALAR, DARBE GİRİŞİMLERİ
Başbakan Yardımcısı Atalay ise eleştirileri şöyle yanıtladı: “Araştırma komisyoun aracılığıyla çözüm sürecinin farklı aşamalarında Meclis’i bilgilendirme imkanımız olacak. Esasen şu anda milletimizde büyük bir umut var. Elimizde çok iyi kamuoyu yoklamaları var. Destek, referandum oranına, yüzde 58’e ulaşmış durumda. Bunları yaparken biz büyük cesaret gösterdik, riskler aldık. ‘Terörün kucağına oturmamız, işte zillete düşmemiz...’ Ben bunlara girmiyorum. Ne iftiralar, ne badireler, darbe girişimleri, karalama kampanyaları, olmadık sözler. Ama milletimiz yalnız bırakmadı, hamdolsun.
PKK İLE GÖRÜŞMÜYORUZ
Şu anda yine kamuoyu yoklamaları bizi seçimden daha yüksek gösteriyor, yüzde 52,5’larda. Bu millet aldanmaz. Çözüm sürecinde de millete rağmen, milletin istemediği hiçbir şeyi yapmayız. Silahlar bırakılsın, işte bu Meclis konuşsun, siyaset kurumu bunları çözsün. Kimseyle biz pazarlık yapmadık, kimseye söz vermedik. Yapılan her şey milletin huzurunda. Bunun dışındakiler yalan. Ülkemizin milli birliği, üniter yapısı bizim için esastır. Bunları bugün yapmazsak Türkiye’nin geleceği o zaman risktedir. Rahatlayan ülke, şiddet içermeyen her düşüncenin ifade edildiği, büyük ülke budur. Darlıklara düşerek ülkeyi büyütemezsiniz. PKK ile şununla bununla biz görüşmüyoruz.”
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.