AB Bakanı Ömer Çelik'in açıklamalarının satır başları şöyle:
"İşbirliğinden uzak bir sabotaj raporu. Bu nedenle AP raporunu, son iki senedir olduğu gibi geçersiz yok hükmünde kabul ediyoruz. bu tek taraflı ermeni anlatılarına, başka ülkelerin siyasi değerlendirmelerine yer vermesi, vizyonsuzluk belgesi olduğunun açık tanımıdır.
Bu rapordan faydalanabileceğimiz rapor olmaktan çıkmıştır. Bu sene 1915 olaylarıyla ilgili atıf raporda yer alıyor. Bu da bunun objektif bir belge vasfını tamamen kaybettiğinin göstergesidir.
Bir kere 16 Nisan referandumu yüzde 86'lık bir katılımla açık şeffaf bir süreçle va halkın bunu kabul etmesiyle gerçekleşmiş bir referandumdur. Dolayısıyla siz halkın kabul ettiği teklifi uygularsanız, biz müzakereleri askıya alıyoruz çağırısı yapması demokratik bir tutum da değildir."
BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA
Başbakan Binali Yıldırım “Bu rapor hükümsüzdür. Bizim açımızdan çok önemli değil. AB biraz da dönüp kendine bakmalı” dedi.
“Türkiye alternatifsiz değildir. Türkiye’nin her zaman seçeneği olmuştur” ifadelerini kullanan Başbakan “Avrupa Birliği’nin güvenliği Türkiye’den başlar. Türkiye kendi bölgesinde kendi kendine yeterli, komşularına olumlu katkı sağlayan bir ülkedir. Bundan sonra da böyle olacak.” dedi.
Yıldırım, şunları söyledi:
KARAR ÖNEMSİZ
Bu önemli diye nitelendirdiğin karar önemsiz. Çok önemli değil. Bilinmeyen bir şey de değil. Buna benzer kararlar geçtiğimiz aylarda da verildi. Bizim açımızdan hükümsüzdür. Türkiye, AB konusunda herhangi bir sapma yok.
25 TEMMUZ’DA TOPLANTI OLACAK
AB-Türkiye ilişkilerinin özünü samimiyet oluşturmalıdır. AB, gelecek vizyonunu belirlemeli ve Türkiye ile birlikte yol yürüyecek mi yürümeyecek mi buna karar vermelidir. Bildiğiniz gibi 25 Mayıs'ta NATO zirvesi münasebetiyle Cumhurbaşkanımız AB yöneticileriyle bir araya geldi. Tam üyelik sürecin yeniden canlandırılmasına yönelik bir aylık yol haritası benimsendi. Şu anda bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Gümrük Birliği'nin yenilenmesi var, AB-Türkiye zirvesinin toplanması var. Ayrıca fasılların yeniden açılarak müzakerelere devam edilmesi gibi konular var. Bu konuda biz çalışmalarımızı, işlerin listesini hazırladık. 25 Temmuz'da bir toplantı daha olacak. Bunlar görüşülecek.
ÖNEMSEDİĞİMİZ AB YÖNETİM İRADESİNİN DÜŞÜNCESİDİR
Parlamentolar zaman zaman böyle kararlar alabilir. O kararlar milletvekillerinin insiyatifiyle alınan kararlardır. Bizim önemsediğimiz ve üzerinde durduğumuz konu AB yönetim iradesinin düşüncesidir. AB ülkelerinin liderlerinin düşüncesidir, AB üst yönetiminin düşüncesidir. Orada oluşacak irade bizim için bağlayıcıdır. Biz de buna göre irademizi ortaya koyarız. Biz ne yapacağımızı biliyoruz, hangi yöne gideceğimizi biliyoruz.
AB KAFA KARIŞIKLIĞINDAN VAZGEÇSİN
AB kafa karışıklığından vazgeçsin, Türkiye ile gelecek ilişkilerini sağlıklı bir zeminde yürütmesi için bütün şartlar mevcuttur. Son bir yılda yaşanan inişler çıkışlar artık geride kaldı.”
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.