Yeni askerlik sistemi nasýl olacak?

Ana Sayfa » Ekonomi » AKP REJÝMÝNÝN ÝNÞAAT BARONLARI!

AKP REJÝMÝNÝN ÝNÞAAT BARONLARI!

AKP REJÝMÝNÝN ÝNÞAAT BARONLARI!

 
12 Kasým 2012 Pazartesi 17:00 
Yorum YapYazdýr
 
 
AKP REJÝMÝNÝN ÝNÞAAT BARONLARI!


AKP’li yýllarda sermaye birikiminin lokomotifi haline gelen inþaat sektörü büyümeye, yeni patronlar yaratmaya devam ediyor. Yýkýmý dahi þova dönüþtüren AKP'nin can damarý inþaat sektörünü ve müteahhitlerini bugünkü köþesinde ele alan Cumhuriyet Gazetesi yazarý Mustafa Sönmez, “AKP rejiminin inþaat baronlarýný” yazdý.

 

AKP ekonomisinin mihenk taþý olan inþaat sektörü rant, avanta ve vurgun iliþkisi içinde sermaye birikimini arttýrmaya devam ediyor. Böylelikle inþaat merkezli yükselen sermaye birikim mekanizmasý yeni þirketler ve aktörler yaratmayý da sürdürüyor.
 
AKP’li yýllarda Afet Yasasý ve Kentsel Dönüþüm çerçevesinde sermaye birikiminin lokomotifi haline gelen inþaat sektörü ve bu sektörde ön plana çýkan gayrimenkul yatýrým ortaklýklarýný (GYO) bugünkü köþesine taþýyan Cumhuriyet Gazetesi yazarý Mustafa Sönmez, “AKP rejiminin inþaat baronlarýný” ifþa etti.
 
Ýnþaata hükmeden GYO’lar
Ýnþaat sektörüne hükmedenlerin daha çok GYO’lar olduðunu belirten Sönmez, GYO’larýn inþaat projelerinin finansmanýna kaynak saðlayan þirketler olduðunu ve bu þirketlerin inþaat projelerini borsaya yatýrým yapan irili ufaklý, yerli-yabancý yatýrýmcýdan, gayrimenkul yatýrým ortaklýðý paylarý karþýlýðýnda topladýklarý paralarla finanse ettiklerini ifade etti.
 
Kaðýt üzerinde müteahhitlik firmalarýyla GYO’larýn ayrý olduðunu kaydeden Sönmez, GYO’larýn çoðunlukla Aðaoðlu, GAP, Varyap gibi büyük müteahhitlik þirketleriyle birlikte çalýþtýðýný ifade etti. 2012 Kasým itibarýyla sayýlarý 24’ü bulan GYO’larýn aktif büyüklükleri 22 milyar TL’yi, piyasa deðerlerinin ise 14 milyar TL’yi bulduðunu belirten Sönmez, GYO aktiflerinin üçte birinin tek baþýna TOKÝ iþtiraki Emlak Konut’a ait olduðunu vurguladý.
 

Arsalar TOKÝ’den
AKP rejiminin inþaata dayalý birikim rejimine en önemli katkýyý arsa temin ederek saðladýðýna dikkat çeken Sönmez, TOKÝ’nin sektördeki rolünü ise þöyle ifade etti:
 
Yeni nesil devlet KÝT’i TOKÝ, Afet Yasasý'yla ülkedeki bütün “riskli yapýlarý” tespit edip yaklaþýk 7 milyon konutu yýkýp tekrar yaparak 700 milyar dolarlýk "büyük kentsel dönüþümü" gerçekleþtiriyor. Ancak TOKÝ'nin teknik ve bilimsel yetkinliði özellikle Canik'teki sel felaketiyle birlikte büyük bir soru iþareti haline gelmiþti.
 

“TOKÝ, RTE’ye doðrudan baðlý denetim dýþý bir dev kuruluþ olarak yeniden dizayn edilirken, kamu arsalarýný bünyesinde bulunduran Arsa Ofisi, TOKÝ’ye dâhil edildi. Böylece sýnýrsýz kamu arazisini kullanma yetkisi TOKÝ’ye geçti. TOKÝ de kah iþtiraki Emlak Konut acýlýðýyla bu arsalarý kullanýp sektöre katký yaptý kah, arsalarý ham haliyle ihaleli ya da ihalesiz inþaat baronlarýna satarak onlara alan açtý.
 

Sektörü sürükleyen güç durumundaki Emlak Konut, eski Emlak Bankasý’ndan miras bir kuruluþ. TOKÝ’nin verdiði arsalarý müteahhitlerle ortak, prestijli konut yatýrýmýnda kullanýyor. Aðaoðlu, Varyap, GAP, Aþçýoðlu gibi büyük müteahhitler, Emlak Konut üstünden TOKÝ’nin en önemli partnerleri.”
 
Yeni türeyen inþaat baronlarý
 Baþbakan Erdoðan’ýn imam hatipli arkadaþý olan Aziz Torun’a ait olan Torunlar GYO'nun, aktif büyüklüðüne göre GYO’lar arasýndaki ikinci büyük firma olduðunu belirten Sönmez, Ankara’nýn en büyük AVM’si Ankamall’un sahibi Torunlar’ýn son olarak da, arsasýný TOKÝ’den aldýðý Mall of Ýstanbul’un yapýmýný sürdürdüðünü söyledi. Sönmez, Torunlar GYO'nun Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðý’ndan aldýðý eski Paþabahçe raký fabrikasýna da otel yatýrýmý hazýrlýðýnda olduðunu dile getirdi.
 
Sönmez’e göre, Torunlar’ýn yaný sýra dikkat çeken bir baþka inþaat zengini ise “Zeytinburnu kuleleriyle Ýstanbul siluetinin canýna okuyan” Saf GYO. Bir diðeri ise AKP’liliði tescilli inþaat baronu Kiler.
 
Eski sanayici yeni inþaatçý
 AKP’li yýllarda türeyen inþaatçýlarýn yaný sýra 1970’li yýllarýn sanayicilerinin de artýk inþaatçý olduðunun altýný çizen Sönmez, Doðuþ, Dinçkök ailesi (Akmerkez), Akfen, Yeþil, Nurol, Alarko ve Narin (Martý) gruplarýnýn geçmiþte sanayici kimlikleriyle tanýndýðýný, ancak þimdinin inþaatçýlarý olarak sektördeki yerlerini aldýklarýný belirtti.
 
Sönmez, “Ýnþaat ya resulallah!..” furyasýndan geri kalmayan, bunun için de GYO’lar oluþturan büyük sermaye gruplarýna þu ifadelerle deðindi:
 

“Bankalar, yüzlerini inþaata dönerek GYO’lar kurdu. Bunlardan Ýþ GYO, aktif sýralamasýnda ilk sýrayý alanlardan. Ýþ Kuleleri, eski sanayicilerden Eczacýbaþý ile birlikte gerçekleþtirilen Kanyon, Tuzla’daki Çýnarlý Bahçe, portföyündeki baþlýca projeler. Yapý Kredi, Vakýf, Halk, TSKB, gayrimenkul iþinden eksik olmayan diðer finans kuruluþlarý.
 

GYO listesinde Aðaoðlu, GAP, Varyap gibi büyük inþaat firmalarýnýn; Zorlu, Tahincioðlu, Çiftçiler, Oyak, Eczacýbaþý, Hattat gibi sanayici-yatýrýmcý gruplarýn isminin olmamasý, bunlarýn sektördeki rollerinin küçük olduðu anlamýna gelmiyor elbette. Kâr ve sermaye birikimi inþaatta ise, artýk herkes inþaatçýdýr.”
 
Sönmez, özellikle “Ýstanbul’u satmak” sloganý çerçevesinde inþaatýn, sermaye birikiminin mihenk taþý durumuna geçmesi ile sermayenin AKP ile daha yakýnlaþarak ve TOKÝ ile partnerlik iliþkisi ile büyümekte olduðunun altýný çizdi.

 
12 Kasým 2012 Pazartesi 17:00 
Yorum YapYazdýr
 
(0 Yorum Yapýldý)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamýþ, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diðer Haberler
 
 
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
A. Þefik Mollamehmetoðlu
 
Arslan Bulut
 
Türker Ertürk
 
Prof. Dr. Örsan Öymen
 
Prof. Dr. Kemal Üçüncü
 
Mustafa Önsel
 
Osman Cudi Yýlmaz
 
Nihat Genç
 
Havva GÜNAYDIN LAKUTOÐLU
 
Attila Aþut
 
Mehmet Polat
 
Kazým DEMÝR
 
Ahmet Özer
 
Göksu Mollamehmetoðlu
 
Prof. Dr. Orhan Özgür
 
Muhammet ÝKÝNCÝ
 
Abdulkadir TÝRYAKÝOÐLU
 
Ömer Faruk Altuntaş
 
Gülcan Özgür
 
Ömer Turan
 
Prof. Dr. Burhan Çuhadaroðlu
 
Mehmet Erdal Çaðdaþ
 
Prof. Dr. Cavit Boz
 
Hüseyin HAYDAR
 
Zekeriya Saka
 
Mehmet Kuvvet
 
Hasan Güneþ
 
Erdal ÖZÇELÝK
 
Serpil Satut Denizoðlu
 
Erdal Eksert
 
Ýnci Güngör
 
Coþkun ERUZ
 
Mehmet Akýncý
 
Ruhi  Türkyýlmaz
 
Ýlyas Gümrükçü
 
Sami KOÇ
 
Ömer Asan
 
Kadir ÞÝÞGÝNOÐLU
 
Son 24 Saat
Haberler RSS Beslemesi
 
 
 
 
Gazete Manþetleri
 
 
Anket
Halkoylamasý sonrasý Türkiye'yi ne bekliyor?
1. Daha iyi bir gelecek
2. Daha kötü bir gelecek
3. Birþey deðiþmez
 
Arþiv
 
Tarihte Bugün
1451 - Fatih Sultan Mehmet ikinci kez tahta çýktý.
1695 - Osmanlý donanmasý, Sakýz Adasý'ný Venedikliler'den geri aldý.
1856 - Islahat Fermaný yayýnlandý
1878 - II. Abdülhamit Mebusan Meclisini süresiz olarak kapattý ve Meþrutiyet rejimine son vererek, yönetime tek baþýna egemen oldu.
1885 - Mark Twain'in Huckleberry Finn'in Maceralarý adlý kitabý ilk kez yayýmlandý.
1913 - Raymond Poincaré Fransa devlet baþkaný oldu.
1930 - Clyde Tombaugh, Ocak ayýnda çekilen fotoðraflarý incelerken Plüton gezegenini keþfetti.
1932 - Japon imparatoru, Manzhouguo'nun (Mançurya'nýn eski Çince adý) Çin'den baðýmsýzlýðýný ilan etti.
1937 - Ýstanbul'da eþekle nakliyat yasaklandý.
1941 - 16 yaþýn üzerindeki erkek çocuklarýn maden ocaklarýnda, 12 yaþýn üzerindekilerin tekstil sanayiinde çalýþtýrýlmasýna iliþkin kararname çýktý.
1941 - Anýtkabir için mimari yarýþma açýldýðý resmen ilan edildi.
1943 - Naziler Beyaz Gül hareketi üyelerini tutukladýlar.
1952 - TBMM, Türkiye'nin NATO üyeliðini onayladý. Türkiye, 21 Þubat günü NATO üyesi oldu.
1957 - BM'de Kýbrýs görüþmelerine baþlandý. BM, 26 Þubat'ta sorunun öncelikle ilgili taraflar arasýnda görüþülmesine karar verdi.
1965 - Gambiya Ýngiltere'den baðýmsýzlýðýný kazandý.
1967 - Milli Eðitim Bakanlýðý bütçesi görüþüldü; 35.000 köyden 15.000'inde okul olmadýðý açýklandý.
1971 - Elazýð Senatörü Profesör Celal Ertuð, "Bir dikta ortamýna adým adým yaklaþýlmaktadýr. Ordunun mesajý açýktýr. Demirel derhal istifa etmelidir." dedi. Baþbakan Süleyman Demirel ise, "Meþru yollardan geldim. Bulurlar 226'yý, bizi devirirler" dedi.
1974 - Kiss müzik grubu kendi adlarýný taþýyan ilk albümlerini yayýmladýlar.
1977 - Uzay mekiði Enterprise, bir Boeing 747'nin üstünde ilk yolculuðuna çýktý.
1977 - Ýstanbul Yüksek Öðrenim Derneði (ÝYÖD) "amaç dýþý faaliyet" gösterdiði gerekçesiyle süresiz kapatýldý. Ýstanbul Yüksek Öðrenim Derneði (ÝYÖD) Dev-Genç'in (Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu) Ýstanbul Bölge Yürütme Kurulu'nu oluþturuyordu.
1985 - Bakanlar Kurulu ilk defa bir grev kararýný erteledi. 1985 yýlý bugün, Tarým Koruma Ýlaçlarý A.Þ'nin Ýstanbul Kartal ve Ýzmit Derince'deki iþyerlerinde alýnan grev kararýnýn, 60 gün ertelenmesi kararlaþtýrýldý.
1985 - Baþbakanlýk Yüksek Denetleme Kurulu, Ziraat Bankasý'nýn hamamcýlara tarým kredisi verdiðini saptadý.
1987 - Türkiye'de 12 Eylül sonrasý yaþanan en büyük grev olan NETAÞ grevi bugün anlaþmayla sonuçlandý.
1988 - Ýstanbul'daki Spor ve Sergi Sarayý'nýn adý, Lütfi Kýrdar olarak deðiþtirildi.
1993 - Gazeteci Kemal Kýlýç öldürüldü. Kemal Kýlýç Ýnsan Haklarý Derneði Urfa Þubesi Yönetim Kurulu üyesiydi.
1994 - Demokrasi Partisi'nin (DEP) Genel Merkezi bombalandý, bir kiþi öldü, 2'si aðýr 16 kiþi yaralandý. Demokrasi Partisi (DEP) yýlbaþýndan beri 4 kez saldýrýya uðramýþtý. Olayý Ýslami Cihat Örgütü üstlendi.
1995 - Sosyal Demokrat Halkçý Parti (SHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), CHP çatýsý altýnda birleþti. SHP'li Hikmet Çetin oybirliðiyle genel baþkan seçildi.
1997 - Tansu Çiller TEDAÞ ve TOFAÞ soruþturmalarýndan aklandý. Refah Partisi milletvekilleri Tansu Çiller'in aklanmasýndan yana oy kullandýlar.
2003 - Güney Kore'nin Daegu metrosunda çýkan yangýnda yaklaþýk 200 kiþi öldü.
2004 - Ýran'ýn Niþabur kenti yakýnlarda kontrolden çýkan bir yük treninde meydana gelen patlama ve yangýnda 200'ü kurtarma personeli olmak üzere 295 kiþi öldü. Tren kükürt, petrol ve gübre taþýyordu.
2005 - SEKA Ýzmit Fabrikasý çalýþanlarýnýn, iþ yerine kapanma eyleminin 30. gününde polis panzerlerle fabrika bahçesine girdi. Ýþçiler bu geliþme üzerine kendilerini mekanik atölyesine kilitledi.
2007 - NBA All Star 2007 maçý Las Vegas'ta yapýldý.
2008 - Amerika Birleþik Devletleri ve Afganistan, Kosovanýn tek taraflý baðýmsýzlýðýný tanýdýðýný açýkladý.
2008 - Türkiye, Kosova'nýn baðýmsýzlýðýný tanýdý.
 
Lig Puan Durumu
 
Takýmlar
O
G
B
M
P
1
Baþakþehir
21
13
6
2
45
2
Galatasaray
21
11
6
4
39
3
Beþiktaþ
22
11
6
5
39
4
Malatyaspor
22
9
7
6
34
5
Konyaspor
22
8
10
4
34
6
Trabzonspor
21
9
6
6
33
7
Sivasspor
21
8
7
6
31
8
Kasýmpaþa
21
9
2
10
29
9
Antalyaspor
21
8
5
8
29
10
Çaykur Rizespor
22
5
10
7
25
11
Göztepe
21
8
1
12
25
12
Alanyaspor
21
7
4
10
25
13
Kayserispor
21
6
7
8
25
14
Bursaspor
22
4
12
6
24
15
Fenerbahçe
22
5
9
8
24
16
Ankaragücü
22
7
3
12
24
17
Erzurum BB
21
3
9
9
18
18
Akhisar Bld.Spor
22
4
6
12
18
 
Þampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
Süper Loto
14.02.2019 Tarihli Çekiliþ Sonucu102628323440
 
On Numara
11.02.2019 Tarihli Çekiliþ Sonucu01050713161725272930373940424562676869747578
 
Sayýsal Loto
16.02.2019 Tarihli Çekiliþ Sonucu071122303744
 
Þans Topu
13.02.2019 Tarihli Çekiliþ Sonucu081517253014
 
Namaz Vakitleri
 
  • Ýmsak05:24
  • Güneþ07:04
  • Öðlen12:46
  • Ýkindi15:43
  • Akþam18:07
  • Yatsý19:37
 
 
Kurumsal

Ýçerik

Gündem

Siyaset

Teknoloji

Yukarý Çýk